Sökruta
Meny
Att tänka på

Det kan kännas svårt att veta hur man ska jämföra priserna på ett paket och för att du ska få det lättare tänker jag skriva och lista det du ska tänka på när du jämför priser och paket. Till att börja med så är det viktigt att du vet vad du vill ha, efter att du läst guiderna här på webhotel.se så hoppas jag att du på ett hum kan tänka dig ett paket som passar. Utöver paketen kommer jag att ta med andra egenskaper som är bra att veta om ett webbhotell.

Olika paket
Det du vill ha i ditt paket är helt upp till dig men det kan ju vara bra att veta lite allmänt om paket hos webbhotell. Vad är det som kostar mer och varför är det såhär? Anledningen till att det är så här är för att du ska få ett bättre pris för det du behöver och för att webbhotellen kan tjäna lite extra på personerna som vill ha stora paket. Vissa webbhotell säljer endast en lösning och det kan fungera, men då är det absolut inte rätt paket för alla personer. Men de paket som nu låt oss säga finns i 3 steg Brons, Silver och Guld. Jag kommer att lista dessa tre med vad som ingår och du kommer så lätt som möjligt kunna se skillnaden.

Brons: 20kr/mån
50 megabytes utrymme
5 gigabytes trafik
1 domän
5 e-postadresser

Silver: 50kr/mån
100 megabytes utrymme
10 gigabytes trafik
10 domäner
100 e-postadresser
5st databaser

Guld: 99kr/mån
200 megabytes utrymme
20 gigabytes trafik
Oändligt med domäner
Oändligt med e-postadresser
10st databaser
1st domännamn (com/net/org)

Klart och tydligt ser du hur det går upp i pris och betydligt mycket mer i mängden för funktionerna, även nya funktioner som databaser och ett gratis domännamn. Enda frågan är om du behöver 10 databaser eller inga alls, är det värt att ha ett guld paket istället för silver. Jag kommer inte använda mer än 1 domännamn men 1 databas, en lite klurig variant det. Då kan du alternativt ta Silver paketet eller fråga om du kan få en databas för ett lite dyrare pris än 20kr/mån, så du slipper köpa Silver.

Priser
Det kan kosta 10 kronor i månaden och det kan lika väl kosta 100 kronor i månaden och ändå är det mer utrymme på paketet för 10 kronor. Visst känns det underligt att det kan vara så, men det har alltid sin förklaring. Alla webbhotell går inte att dra över samma kant men på ett ungefär så kommer vi i närheten utav detta. Vad förväntar du dig personligen av ett webbhotell som ger dig 200 mb för 10 kronor och vad förväntar du dig av ett webbhotell som ger dig 150 mb för 100 kronor? För mig är det solklart att om jag betalar mer pengar så ska jag ha mer kvalité på produkten. Om vi exempelvis använder oss utav X som har ett paket med 100 mb och kostar 30kr/mån mot Y som kostar 12kr/mån för 500 mb. Hur ser det ut på fronten för klagomål? Kan garantera att du finner mycket skriverier om Y, både nöjda kunder men även många onöjda. Medan du hos X som kostar lite mer inte finner knappast mycket till farliga klagomål? Detta är någonting att fundera på ett tag, men om du har råd uppmanar jag dig att någon gång prova två webbhotell som skiljer sig som i detta exempel.

Support
Hur ser supporten ut hos webbhotellen? Får du ett snabbt och bra svar genom e-post? Detta kan du enkelt ta reda på genom att läsa eventuella recensioner, rykten och annat om just ett specifikt webbhotell genom att söka på namnet exempelvis. Annars kan du alltid ta kontakt med supporten för att ställa ett par frågor, vilket ger dig både svar på ifall du personligen är nöjd med svarstid och svar, samt svar på dina eventuella frågor. Finns telefon support så kan du alltid kika på hur många dagar i veckan och hur många timmar om dagen den är öppen. Personligen tycker jag att supporten är viktigt, skulle ett problem uppstå så är det viktigt att få ett snabbt och bra svar. Ibland kanske det även krävs lite kraft ifrån supporten för att man själv inte klarar av att göra en viss sak och hjälp krävs. Anledningarna finns och därför är det viktigt att du har koll på ifall webbhotellet har en fungerande support.

Fri trafik
Oj, helt fri trafik! Det var inte illa det. Eller? Det här är en farlig fälla som kan slå tillbaka hårt. Det som inte nämns på plats är att denna fria trafiken har en gräns ändå. Denna gräns hittar du oftast bland deras regler eller annan smått gömd information. Jag har själv nästan lurat mig själv till att köpa ett sådant paket, men lyckades precis innan läsa en text om att det inte fick överstiga 10 gigabytes i vilket fall. Vad hände nu med denna så kallade fri trafik? Vissa har lägre standard på gränsen och tänk ifall man då nu har hög trafik, vilket man borde ha eftersom man vill ha fri trafik. Så tänk på detta, köper du ett webbhotell med fri trafik kan man vänta sig i flesta fall något slags klagomål om din sida blir populär och börjar dra mycket trafik.

Svartlistade
Det finns ett x antal webbhotell som inte riktigt verkar ärliga. Många har klagat och påstått sig blivit lurade och mer på det. Det har skrivits mängder och ännu mer om dessa webbhotell och det kommer säkerligen bli flera med tiden. Därför kan det återigen vara bra att söka på ett visst namn och se vad sökmotorerna ger för resultat. Det vill säga om du hittar 5 stycken inlägg där det står ”mattias lurade mig på pengar”, ”mattias kastade ut mig för jag …” så kanske det inte är det bästa webbhotellet till val. Några webbhotell som det skrivits mycket om är bland annat 013 Web, 247 HTML, 1 Place 2 U och Webbmotell . Du kan säkert höra i något hörn att ett visst webbhotell fungerar och att det är lögner, men då säger jag att du ändå ska slå upp deras namn på en sökmotor och läsa om dem. Bästa stället du kan läsa om webbhotell är forum där personer skrivit klagomål eller beröm och tidningar.