Sökruta
Meny
Databaser

Vill du kunna lagra information som eventuella kunder har skrivit in på din hemsida? Eller kanske har du ett forum du vill starta upp, vad som helst som kräver sparning av information. Då är det viktigt att du har tillgång till en eller flera databaser för att kunna skapa och återanvända denna information.

Exakt vad kan en databas göra?
Om du någon gång exempelvis blivit medlem på någon annans hemsida och möjligen skickat gästboksinlägg till någon annan så har allt detta sparats i en databas. Skulle inte en typ av databas funnits så skulle inte information och texterna du skickar ut sparas över huvud taget. Givetvis finns det mycket mer en databas kan hjälpa till med, men i ett kortfattat ord så är databasen en databank fylld med text. Medlemmar, ordrar och allt som kräver någon slags ”sparhjälp” för att komma ihåg exempelvis en röst på en poll. Allt detta kräver alltså en databas.

I stort sett så har alla webbhotell tjänsten databas(er) men däremot så kanske det inte följer med i alla paket. Det vill säga att du kanske måste kontakta supporten för att få ett speciellt paket eller möjligen köpa ett lite dyrare paket som redan finns på hemsidan. Oftast brukar få med åtminstone en databas till det ”lilla webbpaketet” dock har jag ingen garanti på det.

Finns det databaser för både Asp och PHP?
Jo, som det ser ut i dagsläge så finns det ingenting att oroa sig för, båda programmeringsspråken stödjer databaser och det finns olika databaser för dessa två. Det som används mest för PHP kallas mySQL men kan även användas ihop med Asp. Dock så finns det ytterligare en databas för Asp som anses vara en mer ”orginell” databas och den kallas MS SQL. ”Databaser” i sig har inte funnits så himla länge utan kom till jord under 1990-talet. De databaser som skapades kallas MS SQL, MySQL och Postgres.

Läsa vidare om SQL
Om du skulle vara intresserad utav att läsa vidare om databaser så kan du alternativt söka efter guider och skolor på exempelvis google. Eller så kan du kika in på sidan som listas här under.

SQLCourse
Eftersom jag personligen inte känner till någon svensk skola för nybörjare i SQL så har jag bara en sida att rekommendera till dig. Denna sidan är skriven på engelska och bör inte vara allt för svår att komma igenom om man kan engelskan sådär. Det kan även vara bra att få lära sig detta på engelska då all kodtext egentligen är i siffror, tecken eller i engelska ord. Men om det nu är så att du inte vill läsa guiden på engelska kan jag däremot rekommendera dig att besöka närmaste bibliotek och/eller bokhandel för att få fram lite böcker för nybörjare. Dessa kan heta allt ifrån SQL på en månad till SQL för nybörjare.

Sidan som jag rekommenderar dig att gå igenom heter SQLCourse och innehåller i stort sett ALLT du behöver kunna för att få en mycket bra översikt på både MS SQL, MySQL och även mycket annat. Hur du nu än väljer så hoppas jag att du kommer på rätt spår.

Webadress: www.sqlcourse.com