Sökruta
Meny
Domännamn

Domäner har du besökt varje gång du slagit på din webbläsare.
Detta kanske du redan vet men för er som inte har en blekaste aning om vad ordet domän står för så skall jag guida er. Ni som redan vet kan även följa med, nedanför kommer mer specificerad information om olika domäner att dyka upp.

Vad är en domän?
En domän är din eller ditt företags ”adress” på internet. Det vill säga att varje gång du går till en hemsida på webben så krävs en domän. Ibland kan det se riktigt knasigt ut om det är en rå adress till en privatperson. Då kan det se ut i stil med w1.600.teelon.com/~u53050302/ och det kanske inte känns lätt att komma ihåg om man inte sparar det bland sina favoriter.

Vad finns det då för alternativ till detta som jag sitter och pratar om?
Jo, du kan förenkla din adress genom att köpa en domän som t.ex. webhotel.se.
Du kan även registrera en gratis subdomän som t.ex. webhotel.webb.se. Vilket som passar dig kan vara en smaksak men om du t.ex. vill kunna skapa email adresser och egna subdomäner (kompis.webhotel.se) så krävs ett ”riktigt” domännamn som webhotel.se.

Vad finns det för slags domäner?
Nedanför kan du läsa lite kort om toppdomäner som finns att registrera för ditt domännamn.
Toppdomäner kan vara bra att välja rätt för olika skäl och det är det jag skall berätta lite om. Exempelvis så använder man oftast .com för en internationell sida och .se inom Sverige.

.se
Detta är Sveriges toppdomän och har tidigare genom åren inte gått att registreras av privatpersoner men har på senare tid blivit tillgänglig för allmänhet. Personligen tycker detta är en smidig toppdomän för svenska hemsidor. En nackdel är att toppdomänen kostar lite mer än .com och .net.

.com
Troligen världens mest använda toppdomän och den är billig.
Denna toppdomän används till de flesta sidor både inom Sverige och utlandet.
Detta billiga alternativ är bra för privata projekt som inte får kosta allt för mycket.

Sitter du och funderar på att starta en sida till ditt företag eller kanske någon annan seriös eller kommersiell sida så kan det vara bekvämligt att hålla i namnet på denna toppdomän. Även om du vill nå den svenska marknaden så är det alltid säkert med .com som extra namn. På grund av att surfare ofta kan skriva in .com automatiskt och att andra kanske vill norpa ett bra namn.

.net
Har du ett nätverk och vill komma igång synligt på nätet så är det denna toppdomän du skall registrera ditt namn med. Toppdomänen står för network (nätverk) vilket är ett perfekt och rimligt namn. Som nämnt under .org så kan det även här vara värt att hålla i .com och/eller .se för att underlätta besökarnas åtkomst av din sida. Denna toppdomän kostar oftast inte en krona mer än .com och är därför även en billig domän.

.org
Har du en organisation så är detta din toppdomän då .org står för organisationer.
Oftast så skriver man inte in .org i sin första type-in då man inte alltid vet att t.ex. Webhotels organisation har sin adress på .org. Då kan man ta nytta av .com och .se för att underlätta för andra att komma till hemsida. Det vill säga att du kommer till webhotel.org även om du går till webhotel.se. Toppdomänen .org kostar inte mycket pengar, lika mycket som .com och .net.

Givetvis finns det mängder utav toppdomäner men de som nyligen nämnts är de som används oftast och är mest kända för att vara toppdomäner. Visst kan det alltid vara intressant att ha fler alternativ, men det är också smart att använda sig utav det som folk känner till bäst.

Ett av de andra toppdomäner är .nu och används bland annat utav TV.nu som är väl besökt och känt i Sverige. Sedan finns det även andra toppdomäner som .info och .biz som inte alls är känt hos många surfare. Det vill säga att det inte skapar någon direkt trafik om man inte har reklam någonstans eller att personen inte kommer ihåg toppdomänen pga. Att det var för konstigt eller okänt. Men som fördel så brukar dessa vara lite billigare än com/net/org.


Som ett sista ord vill jag passa på och tipsa om att det kan vara bra och se till så namnet är lediga. Detta kan du enkelt kolla upp nedanför, det kostar ingenting att söka på namn och det är bra att veta om det du tänkt starta är ledigt. Annars får man improvisera med ett likvärdigt namn eller en annan toppdomän.

[Sökning av lediga domäner]
Lycka till med ditt domännamn!