Sökruta
Meny
Kontrollpanel

Kontrollpanelen är i stort sätt för alla ett bra hjälpmedel som underlättar din administration över ditt webbhotell. I en kontrollpanel kan du till exempel skapa e-postadresser och subdomäner . Givetvis är inte detta allt utan jag skall lite senare förklara några av de bra funktionerna som man nästan alltid får med, beroende på vilket ”paket” man väljer hos ett visst webbhotell.

Hur ser en kontrollpanel ut?
Någonting som kan vara viktigt att tänka på är att alla webbhotell inte använder sig utav samma kontrollpanel. Det finns fyra populära alternativ som man lätt kan stöta på. Dessa alternativ är programmen cPanel, Plesk och H-Sphere. Det fjärde alternativet är att webbhotellet bestämmer sig för att skapa sin egen kontrollpanel och det kan vara både ett plus och ett minus. Men hur kommer detta sig? Hur kan det vara dåligt att skapa en unik kontrollpanel? Jo, det kan vara som så att när den skapas så blir den kanske inte lite användarvänlig som möjligen CPanel kanske skulle ha varit. Webbhotellet kanske har glömt att skapa funktioner för någonting som du anser är viktigt att ha med? Men som ett plus kanske webbhotellet fått med det du vill ha och det har blivit mycket bättre, snabbare och du är helt nöjd.

För att ge ditt öga en liten smygtitt på hur dessa kontrollpaneler ser ut så har jag tagit fram ett par bilder. Skulle du vara intresserad utav att utforska en speciell kontrollpanel i efterhand så finns det länkar under bilderna.

cPanel www.cpanel.net

H-Sphere www.hsphere.com

Plesk www.plesk.com

Funktionerna som finns i en kontrollpanel
I detta exempel utgår jag ifrån H-Sphere men det är ingen större skillnad på vad som finns på resterande kontrollpaneler. Skulle du vara osäker i efterhand och inte vet vad ditt paket hos ditt webbhotell ger så kan du alltid fråga deras support. Då kommer du utan tvekan få svar på den information som kan tänkas saknas för ett specifikt webbhotell.

Eftersom som det finns mycket funktioner och andra små saker i en kontrollpanel så kanske du förstår varför jag inte tänker ta upp allting. Delvis för att dessa små funktioner inte är det viktigaste som finns och för att du inte ska bli less på texten och inte snappa upp det viktiga.

Domäner
Låt oss säga du har köpt en domän tidigare och vill nu koppla den till ditt utrymme du köpt hos ett webbhotell. För att lyckas med detta loggar du in på din kontrollpanel och går till din avledning för domäner. Där skall du enkelt hitta någonting i stil med ”lägg till domän”. När du har gjort detta tar du reda på vilka NS domänen skall kopplas till. Detta ändrar du oftast där du köpt domänen men är det en .se adress så ändras detta på nic.se. Nu är det viktigaste gjort och det kan ta 24 till 48 timmar innan inställningarna visas rätt men oftast är det klart inom några timmar. Detta tar tid på grund av att toppdomänen måste först göra uppdateringar av NS samtidigt som ditt webbhotell uppdaterar sina (men detta brukar vara automatiskt och gå fort). Den tid som generellt gör så att det tar så lång tid är din leverantör av bredband som inte uppdaterar lika ofta, detta gör att det kan ta upp till 48 timmar innan allt visas rätt. Under tiden kan du sysselsätta dig med att ställa in så att din domän pekar till rätt mapp på ditt utrymme. Det vill säga att om man går in på webhotel.se så visar den filerna som finns i /kund/webhotel. Detta sköter du även under domäner om det inte redan skapats automatiskt.

- Subdomän
En subdomän skapar du oftast på samma ställe som du lägger till domäner. Däremot måste du troligen gå in på just en specifik domän för att sedan skapa en subdomän till just det namnet. Du kommer oftast in på domänen genom att klicka på namnet, annars finns det troligen en ”ändring” ikon/text vid sidan av namnet. Väl på plats så letar du upp ”subdomains” eller ”subdomäner” och går in till denna kategori. Här kommer du troligen att kunna skriva in ett namn och det är vad din subdomän kommer vara, exempelvis så blir mattias, mattias.webhotel.se. Följer du guiderna som visas i förhand och efterhand så kommer det utan tvekan att gå bra.

E-post
En mycket bra funktion som är enkel att använda. Du klickar dig in på någonting som kan heta e-post, mail, email eller mailbox. Här kan du skapa e-postadresser genom att klicka på skapa och sedan skriva in det namn du vill använda dig utav. Exempelvis så väljer du Mattias och får mattias @ webhotel .se. Hur det ser ut när du skapar en e-post kan se väldigt olika ut och därför är det även noga att du läser texterna som guidar dig. Ibland väljer du om det skall vara en pop3 eller en forward i förhand och ibland efterhand, antispam kanske inte finns just på samma ställe och måste sökas upp. Skulle det uppstå ett problem och du inte hittar det du söker så kan du nästan alltid använda dig utav deras hjälp som finns på kontrollpanelen, annars så får man bittert nog kontakta supporten för en mer avancerad hjälp.

Databaser
Ingeting som är viktigt ifall man inte planerar att koda i exempelvis php eller asp. Men för dig som tänker göra detta så vet du även att databaser är nödvändiga att ha för att kunna använda sig utav en databas i programmering. I en kontrollpanel kan du skapa och kontrollera databaserna och skulle du möjligen använda dig av php med Unix så brukar det även finnas phpMyAdmin för att kunna styra all lagring. Har man ett hum om vad en databas är så är det inte svårt att skapa och redigera en. Dessa databaser kallas allt ifrån mysql till odbc. För er som vill lära er mer inriktad information om databaser hänvisar jag till kategorin 'Databaser'.

FTP
Ibland tillåter inte webbhotellen kunderna att skapa allt för många konton till ftp men om du nu har fått tillgång till att i alla fall få skapa 2 stycken så fungerar denna guide utmärkt. Låt oss säga att du har en kompis som fått en subdomän av dig men du vill inte ge honom ditt lösenord till din ftp, för att du lagrar lite hemliga koder där eller bara för att han inte ska sitta där. Då kan du smidigt nog skapa ett konto till din kompis genom FTP inställningarna. Du kopplar enkelt så att detta konto skall enbart ha tillgång och vara i en specifik mapp. Om subdomänen är i /kund/webhotel/subdomän så har han bara tillgång till att ladda upp, ta ner filer i mappen subdomän. För att skapa ett konto krävs inte mycket mer än att du tar dig till avdelningen FTP och skapar ett konto med användarnamn, lösenord och vart den skall vara låst.

Statistik
Visst är det nyttigt att veta om någon besöker din hemsida eller inte. Med en statistik som egentligen inte har så mycket med en kontrollpanel att göra kan du se vart dina besökare kommer ifrån, vad dem verkar ha besökt mest och antal i både unika som totala besök. Genom kontrollpanelen kan du oftast lägga till statistik på en domän om det inte redan finns. Framöver kommer den troligen att uppdateras en gång per dygn och du kommer åt den enkelt genom kontrollpanelen. Oftast så finns det någon typ av markering för statistik redan på första sidan men annars brukar du finna den under domäner, möjligen inne på det domännamn du lagt till. Eftersom jag beundrar statistik så mycket så medföljer en bild på hur det kan se ut.

Exempel på en statistik

Äntligen är vi nästan klara med denna del men innan dess så ska jag framföra lite kloka ord. Detta är att du bör noggrant titta på vad som följer med och inte följer med i ditt paket hos ett webbhotell. Just på grund av att det kanske inte finns databaser i paket#1 eller plats för flera domännamn i paket#1. Oftast får man mer tillgångar när paketen blir dyrare, det vill säga att det inte bara är utrymme och trafik man betalar för.