Sökruta
Meny
Operativsystem

Det är rätt så viktigt att veta vilket operativsystem man skall använda sig av när man väljer ett webbhotell. För att du ska komma på rätt spår så kommer du här kunna läsa om exempelvis varför programmeringsspråket är en så viktig fråga kring val av operativsystem.

Hur väljer jag operativsystem?
När du väljer vilket operativsystem du skall använda till ditt webbhotell så är det viktigt att veta vilket programmeringsspråk du vill använda. Exempelvis så använder man sig utav Linux/Unix på webbhotell när man vill använda sig utav PHP .

Skriver man hemsidor enbart i HTML så är det mindre viktigt att ha ett specifikt operativsystem då det är standard. Men det kan vara smart att planera vad/om man hade tänkt programmera i PHP eller ASP i senare framtid. Jag skall förklara lite mer om de specificerade operativsystem som man vanligtvis väljer mellan och om vad som passar just bäst för dessa.

Linux/Unix
Kodar du eller planerar du att koda i PHP så är detta vad du skall välja som operativsystem till ditt webbhotell. Systemet arbetar stabilt ihop med PHP och även SQL som används ofta för att arbeta ihop med PHP. Har man tänkt använda sig utav Perl så är det klokt att välja Linux/Unix. Det händer även att detta system är billigare att välja istället för Windows då det oftast inte kostar någonting för företagen att installera det, till skillnad från Windows.
Kortfattat kan man säga att Unix ger stöd för PHP med utökade funktioner.

Windows
Är du den person som kan eller i vilket fall tänkt lära dig eller använda dig utav Asp så är det Windows du skall välja. Windows erbjuder bäst stöd för ASP och ASP.NET men även Frontpage . I vissa fall så händer det att webbhotell erbjuder PHP ihop med ditt Windows paket men det fungerar inte lika stabilt och är inte lika bra utvecklat som för Unix.
Windows kan i vissa fall kosta mer att välja på grund av licens av operativsystemet, men i många fall så kostar det lika mycket som Unix.

Jag vill bara göra en enkel sida!
Vill man bara göra en enkel sida eller kanske inte vet vad man ska välja för programmeringsspråk så tycker jag Unix är det enklaste valet. Delvis för att det är billigt och av egen erfarenhet har det känt som enklast.

Finns det inga gratis webbhotell?
Nu har jag gått igenom lite om operativsystem och det har även tagits upp lite om att det kan kosta mer för att få en server med Windows. Men måste man betala alls för att få ha ett webbhotell? Jag kan bekräfta att du inte behöver betala, det finns mängder med webbhotell som är gratis. Däremot kan det vara bra och tänka på vad din sidas syfte för användning kommer att vara. Till exempel så laddas oftast dina sidor snabbare på ett webbhotell där du betalt för tjänsten. Du får även tillgång till mer administriva tjänster och ftp tillgång som många gratis webbhotell inte har. Kort sagt får du mer för pengarna, i detta fall får du mindre. Men det kan vara ett enkelt sätt att starta sin första sida ihop med.

Troligen får man en konstig adress när du skapar ett konto på ett webbhotell som är gratis.
Detta kan du ”laga” enkelt genom att registrera en gratis subdomän exempelvis hos webb.se . Eller registrera ett unikt namn med en toppdomän som sedan pekas mot den så kallade konstiga adressen. Exempel: så kommer du till http://webhotel9.gratis-hotellet.se genom http://webhotel.webb.se eller http://webhotel.se

Registrerar du ett webbhotell så krävs ett domännamn för att kunna komma till din webbplats. Då kan slipper du tänka på att filerna ligger [här] med en konstig adress medan din domän är [här].