Sökruta
Meny
Programmering

När du skaffar dig ett webbhotell har du ett val inom programmering. Om du har läst guiden Operativsystem här på webhotel.se så kommer du få ett bättre uppfattning, har du inte läst så rekommenderar jag dig att läsa den efter att du har läst denna guide. Detta på grund av att operativsystemet avgör vilket programmeringsspråk du kommer att kunna använda dig av på ditt webbhotell.

Vad har jag att välja mellan?
Kortfattat sagt så kommer du att välja ett operativsystem till ditt webbhotell. Det du har att välja mellan är Linux/Unix och Windows. Väljer du Linux/Unix kommer du att kunna programmera i PHP och väljer du Windows kommer du att kunna programmera i Asp. Både Asp och PHP har stöd för databaser men programmeringsspråken ser totalt olika ut och det kan vara svårt att välja.

Jag personligen kan inte avgöra vem som passar bäst för PHP och vem som passar ihop med Asp. Det här är främst en fråga om vad man personligen anser vara vettigast, enklast och bäst. Vissa kan tycka att programmeringsspråken är olika bra för olika sidor och kan både Asp och PHP. Ju mer kunskap ju bättre syn får du på programmeringen och får även en större chans till ett alternativt jobb.

Denna guiden hjälper dig att ta nästa steg från HTML
Jag kommer att hjälpa dig få en syn på hur språken kan se ut och vart du kan vända dig för att gå vidare med en inriktning. För som tur är finns det mängder med bra guider på webben.

Skillnader
Om vi spekulerar på kostnader för PHP och Asp så kan jag på en gång säga att det är mycket billigare med mjukvara för PHP. Detta på grund av att det inte kostar någonting alls, det är i stort sett helt gratis. Asp arbetar ihop med Windows och detta kommer att kosta pengar för licens och möjligen viss mjukvara. Därför kan man mycket troligt stöta på skillnader på priser hos ett webbhotell som säljer både Windows och Unix/Linux. I vissa fall så har webbhotellen bestämt att inte ha någon prisskillnad och det är en bra progress till ”jämställdhet”.

Folkets röster är
Väldigt olika, som tidigare skrivet så är det upp till var och en att bestämma vilket som är bäst. Skulle du exempelvis söka på ”php vs asp” eller tvärtom på exempelvis google så kommer du troligen att hitta för mycket skriverier. Alla är på krigsstigen och tycker att man ska välja detta för att det är mycket snabbare, inte kan du välja det där. Detta tröttnar man på till slut, om man inte är en av dessa som gillar att kriga för sitt språk. Vad gör vi åt detta? Jo, vi ignorera det totalt och läser fakta om programmeringsspråken och uppfattar en alldeles egen åsikt. Jag tror nog många inte riktigt väljer själva utan följer det personens omgivning säger är jätte bra och inget annat är så bra.

Utseende
För att ge dig en uppfattning på hur dessa två programmeringsspråk kan se ut så har jag tagit fram två exempel på hur man får en sida att skrivas ut när du besöker den. Detta kan du inte göra i HTML och det är en av anledningarna varför du kommer att vilja använda dig av dessa ”nya” och mer avancerade språk. Tittar du noga på koderna så ser du att det inte är allt för mycket skillnad. Detta på grund av att i stort sett så har nästan alla språk samma struktur.

PHP

<?php

$strKod = "php";

if($strKod=="php"){
echo "Skriver ut text";
}

?>

ASP

<%

strKod = "asp"

IF strKod = "asp" Then
Response.write "Skriver ut text"
End if

%>

Välja samt lära sig
Givetvis går det inte att förvänta sig ett bestämt svar på ifall man vill koda i PHP eller Asp framöver. Detta kan kräva lite tid för att tänkas igen och även för att utforska lite mer. Har du tiden kan du alltid läsa några introduktioner till både PHP och Asp innan du bestämmer dig för vilket programmeringsspråk du ska lära dig mer om. Som tidigare skrivet kommer du att kunna läsa så kallade guider och i ”skolor” för att lära dig grunder och mer avancerat kod framöver.

Det finns massvis med guider att söka fram på webben men jag tänker lista två av dessa. Delvis för att dessa är skrivna på svenska och för att jag känner till dessa bättre än andra guider. Även för att jag inte vill få dig att gå på spår som är helt okända för mig.

Asp

När det gäller Asp så rekommenderar jag Aspsidan. Hit blir du troligen skickad om du frågar någon annan svensk som kodar Asp och det är inte konstigt alls. Sidan är informationsrik och har en uppdelad guide. Nybörjarguiden är uppdelad i 6 delar, detta kan kännas rätt tungt och det tänker jag inte gå emot. Det är inte lätt att lära sig koda, det räcker inte med att läsa några sidor och sedan kunna allt.

Som det även rekommenderas i guiden så ska du inte hoppa fram genom texterna bara för att det känns mer intressant. För du kommer troligen att förstå dig på det svåra om du inte har läst klart det lätta. Detta gäller även för PHP guiden.

Från Aspsidans guide.
Denna sektion är tilldelad alla nybörjare på denna sida, och som vill lära sig asp från grunden. Jag har här tänkt gå igenom det mest grundläggande för att komma igång med programmerandet.Mitt mål är att du skall lära dig att tänka på ett "programmerings-sätt" så att du förstår själva principen för kodningen innan du börjar koda...

Aspsidan kommer utan tvekan att vara bra till hands även om du väljer att inte läsa deras guide. Då detta är en portal för alla som kodar Asp så råder ingen tvekan om att du kommer att finna hjälpen där. Skriptarkiv, forum, länkar och annat som Asp nytta.

Webbadress: www.aspsidan.se


PHP

För PHP så rekommenderar jag dig att läsa PHPportalens skola. Troligen så är detta en sida som skulle rekommenderas av många kodare, delvis för att det är en känd sida och delvis för att det är en välskriven skola för PHP.

Skolan är uppdelad i flera sektioner och du kommer få att läsa allt i en fin ordning. Det vill säga att du slipper en massa röra, hopp hit och dit. Känner du till lite om PHP så kan jag meddela att skolan lär ut bland annat om operatorer, variabler, vektorer och slingor.

Från PHPportalens skola
I PHPportalen version 3 är skolsektionen någonting som vi fokuserat extra mycket på tillsammans med artikelsektionen. Vi presenterar nu en komplett omarbetning av PHP-skolan. Kursen kommer omfatta elva nyskrivna kapitel. Allt från grundläggande variabelhantering och installation av PHP till lite mer avancerade saker sådom MySQL och templates-hantering...

PHPportalen för övrigt är en perfekt portal för att mingla på när man som ny och tränad kodare kodar PHP. Det vill säga att du delvis kommer att finna skriptarkiv, länkar, ett bra forum och lite annat nyttigt.

Webbadress: www.phpportalen.net