Sökruta
Meny
Trafik

Om du inte hört talas om detta tidigare så låter det kanske lite mystiskt.
Vadå trafik ? Vad har trafik med mitt webbhotell att göra? Jo, det är så att alla filer som finns på webben skapar trafik. När du som surfare går in på webhotel.se och ser en hemsida och klickar runt så skickas all information till dig. All denna information är vad du ser och när det skickas så skapas det trafik.

Allmänt
För att webbhotellen inte ska gå i förlust på att en kund genererar jätte mycket trafik utan att betala för det så finns det gränser. Dessa gränser kan vara allt ifrån 1 Gigabyte per månad till 100 Gigabyte per månad. Men oftast så behövs det inte mycket alls för att driva privata sidor.

Det kanske låter simpelt och det är det. Men man får inte tänka fel och det är vad denna guide är till för. Här kommer du få en så enkel men så effektiv visning som möjligt. Trafiken kan man tro enbart mäts på de som besöker din hemsida, men det är helt fel. Visst så är det besökarna som skapar trafiken men det måste även finnas någonting att räkna ut trafiken på och detta kommer vi göra med ett enkelt exempel på en hemsida.

Hur räknar jag ut min trafik?
Det finns en enkel formula att använda sig av:
Visningar X Besök X Sidstorlek X 31 X Marginal

För att förklara mer ingående.
Visningar: Antalet genomsnittliga sidvisningar varje besök gör. Om du har 20 delsidor på din sida så kanske genomsnittet läser igenom 5-10st.
Besök: Antalet genomsnittliga besök din sida har per dag, eller du räknar med att få.
Sidstorlek: Genomsnittliga storleken på varje delsida som ingår på din sida.
31: Antalet dagar i månaden, då webbhotell räknar trafik en per månad.
Marginal: Detta kan variera lite, man brukar föreslå 1,2 - 1,7 beroende på hur säker du vill vara, eller hur mycket du vill riskera. Ju lägre ju osäkrare.

Om vi tar ett exempel på denna formula för Fri Trafik .se.
6 X 150 X 0,003 X 31 X 1,7 = 142,29 MB per månad.

Vi har räknat med 150 besök per dag och varje besökare kikar på i genomsnitt sex sidor, vi räknade ihop alla våra delsidors storlek samt bilder och delade det i antalet och fick ut summan 3kB. I räkneexemplet underlättade vi lite genom att omvandla dessa 3kB till MB, vi satte också marginalen högt för vi vet ju inte hur mycket respons eller besök denna sida får då den är nyöppnad.

Din trafik och webbhotellen
Nu ska du inte bli orolig och gå runt i dagar för att du inte kan bestämma dig om hur mycket trafik din sida troligen kommer generera. Nej utan det är inte så komplicerat då du får välja mellan olika paket hos webbhotellen. Dessa paket brukar starta med 1, 5 eller 10 gigabyte i trafik. Det vill säga att du hyfsat enkelt kan bestämma dig om din sida kommer att ta 5 Gigabyte eller 20 gigabyte. Personligen så har min privata hemsida som är en blogg (dagbok på nätet) aldrig överstigit 2 gigabyte på en månad.

Oftast så får man inte så mycket besök till en privat sida om du inte gör reklam för många kompisar som i sin tur gör detsamma eller gör reklam på andras hemsida. Vilket man normalt inte brukar göra för privata sidor. Däremot så genereras det mycket trafik om du har större filer på din hemsida. Detta kan vara allt ifrån gallerier på bilder, ljudklipp eller kanske ett spel du tillverkat? Då kan du hemsida skapa en hel del trafik även om du har rätt lite besökare till sidan. Logiskt nog så är det för att personerna laddar ner spelen, filmerna, från ditt webbhotell.

All trafik räknas i månader, det vill säga att du under september får använda dig utav 5 gigabyte och i oktober så är allt nollställt och du får börja om från noll igen. Man skulle lätt kunna luras och tro att om man bara använder sig utav 1 gigabyte ena månaden så får man 9 nästa. Detta stämmer inte utan allt nollställs och du får totalt 5 gigabyte att använda just den månaden.

Logiskt nog så är det enklast att börja smått och sedan bygga upp sig med tiden. Du kommer inte att generera massvis med trafik under den första perioden om du inte slår igenom med någonting stort som skickas runt mellan ungdomar exempelvis. Därför kan du smart välja ett litet, mellanstort paket som du med tiden kanske uppgraderar till ett större. Webbhotellen kommer troligen inte att säga emot, då du vill betala mer för ett större paket. Däremot kanske det kan tillkomma en avgift för arbete, men det är knappast troligt.

Hoppas det inte varit för kämpigt att läsa igenom detta och att du nu bättre förstår dig på trafik på webben. Detta räcker gott och det kommer du komma långt med i val om webbhotell och framtida ändringar.