Sökruta
Meny
Uppladdning

För att du ska få din hemsida att synas på nätet är det viktigt att du laddar upp den. I denna guide kommer jag att ta upp bland annat om hur du laddar upp dina filer på ditt webbhotell och andra som tillhörande ämnen, som vilket program man kan använda sig av och vad som måste fyllas i för att komma till webbhotell. I guiden kommer jag att använda mig utav programmet FlashFXP och det finns att hämta hem på deras hemsida och det är gratis i 30 dagar.

Vad är FlashFXP?
Innan vi går på en stegvis guide om hur du kopplar dig till webbhotell måste du veta vad FlashFXP är för något. Som sagt så krävs det ett program för att ladda upp sina filer till sitt webbhotell och dessa program kallas FTP program. FTP är en förkortning och står för File Transfer Protocol och de två första orden tyder klart och tydligt på att det är ett program för överföring av filer. Det finns även ett till sätt att överföra filer till sitt webbhotell, ett alternativ till FTP program. Detta gör man ”enkelt” genom sin webbläsare och oftast finner man denna funktion på sin kontrollpanel om den över huvud taget finns med. Många har inte denna funktion och jag tycker den inte är nödvändig på grund av att FTP program fungerar smidigare och oftast snabbare.

Stegvis guide
Hur överför du din hemsidas filer till webbhotellet nu då? Jo, till att börja med tar du ner ett FTP program, exempelvis det jag listade tidigare. När du väl installerat programmet så måste du ta reda på dina uppgifter för att kunna logga in. Dessa uppgifter får du oftast till din e-post när du beställt ett webbhotell, eller så finner du uppgifterna i kontrollpanelen. Det vi behöver är användarnamn, lösenord och en adress till webbhotell. Exempelvis ftp .webhotel .se eller så kan det vara rena siffror som 127.0.0.1.

Steg 1
Nu när uppgifterna finns till hands så måste du spara dessa i ditt FTP program och det gör du enklast genom att gå in på ”Sites” och sedan välja ”Site Manager”. Nu skall en ny ruta ha poppats upp och här kan du välja att lägga till nya uppgifter genom ”New site” knappen som befinner sig längst ner till vänster. Notera att jag fortfarande använder mig av FlashFXP och att dem blå rutorna hjälper dig att se det som är aktuellt just nu.


Steg 2
När du skrivit in uppgifterna klickar du på ”Apply” och sedan ”Connect” för att ansluta dig till webbhotellet. Hur det ser ut på webbhotellet kan variera, ibland behöver du bara ladda upp filerna direkt i den mapp du kommit till och ibland bör du klicka dig vidare. Skulle det hända att det finns ett x antal mappar så är det till mappen ”httpdocs” som är mappen för dina filer. Troligen finns det redan en index.html i den rätta mappen och det bör inte vara för svårt att hitta. Du klickar dig runt precis som i datorn genom att klicka på mappens namn och skulle du vilja gå tillbaka ett steg efter att du klickat in i en mapp så klickar du på ”Parent Directory”. Som ligger högst i rutan där webbhotellets mappar är synliga.Efter ett tag hittar du utan tvekan rätt mapp om du inte redan hamnat i den från första början. När du har gjort detta så är det dags att ladda upp filerna på webbhotellet, det vill säga din hemsida. För att göra detta så kan du som enklast klicka dig in till din mapp med rutan mitt emot rutan som visar ditt webbhotell. Oftast är denna ruta på vänster sida. Eller så kan du som vanligt gå till mappen med hemsidan genom datorn. Vilket du än väljer så fungerar båda sätten likadant, du ska markera det du vill flytta över och dra in det i den andra rutan, till webbhotellet. Gjorde du rätt kommer du att se dina filer kopieras över till webbhotellet och när det är klart ser du en kopia av din mapp i webbhotellets ruta, vilket betyder att du är klar. Om inga andra problem uppstått så kommer du nu att kunna se den nya index filen på din hemsida.

Steg 3
Det lite genvägar att gå när du ska ansluta dig till webbhotellet nästa gång för uppdateringar. Då kan du simpelt klicka på blixten som syns tydligt och sedan välja det namn du tog på webbhotellet. Så slipper du använda dig av site manager igen, bara för att ansluta till webbhotellet.


Uppladdning utan FTP
Skulle du av någon anledning inte kunna installera, eller helt enkelt inte vill använda dig utav ett FTP program så är ”File Manager” det så kallade andra alternativet. Med File Manager laddar du upp din hemsida genom din webbläsare. Detta anser jag personligen som ett andrahandsalternativ för att det inte finns på alla webbhotell och är mycket krångligare än FTP. Här måste du ta dig in på kontrollpanel och klicka dig vidare för att komma dit och sedan ska du ladda upp filerna genom att klicka runt ännu mer. Men när du använder ett FTP program klickar du enkelt på ikonen på exempelvis skrivbordet och ansluter för att dra över filerna.

Men nu är saken så att du vill använda dig av detta istället, det finns på ditt webbhotell, men du vet inte hur du skall göra. Troligen så ser inte alla s.k. File Managers ut likadant och jag tänker använda JX.se som exempel i denna del.Om WebbShell
Bilden ovan är från mitt egna konto hos JX och jag har därför valt att inte visa alla mappar. Men som du ser så är det massor med olika knappar och text att läsa. Men jag skall så simpelt som möjligt förklara vad du behöver kunna för att ladda upp och kunna förnya dina filer genom File Manager.

Detta så kallade File Manager program kallas WebShell och kommer troligen inte att se likadant ut som ett annat File Manager program. Därför är det viktigt att du läser den feta texten för att kunna försöka hitta någon liknande text i din File Manager.

Ladda upp / Upload
Den viktigaste biten är att få upp filerna på webbhotellet, annars kommer inte din sida att synas på webben och det är inte vad du vill. Detta fixar du enkelt genom att klicka på ”Upload” i översta raden, menyn. Du kommer nu att se nya rader på högersida och det är dessa du skall använda dig utav. Först väljer du i översta raden vart filerna skall hamna genom att klicka på ”Browse” och söka upp den rätta mappen. Därefter ska du leta fram din hemsida och du kan bara välja en fil per rad. När du väl hittat alla dina filer du vill ladda upp klickar du på ”Upload” under alla dessa rader. Det kan hända att du behöver en mapp att ladda upp filerna i och det står här under hur du går till väga för att skapa en.

Skapa mapp / Create folder
För att skapa en mapp så måste du trycka på ”Mkdir” som finns i den översta raden, menyn. Skriv det namn du vill ha på mappen istället för texten ”new_folder”. Det vill säga om du vill att den ska heta bilder så skriver du ner bilder och klickar därefter på ”create”. Det som händer nu är att du automatiskt laddar mappen och du kommer troligen att se ett par punkter på vänster sida. Det betyder att du är inne i en tom mapp och i detta fall är du inne i bilder. För att komma tillbaka klickar du bara på ”Home” eller på dessa två punkter.

Ladda om / Reload
Det här används för att ladda om sidans innehåll, vilket medför att du kan ser om några ändringar skett. Det vill säga ifall du har laddat upp någonting men ändå ser du inte filerna där. Då kan du ladda om sidan och se ifall det verkligen kom dit eller inte. Ett effektivt hjälpmedel som kan användas innan man blir irriterande på någonting som kanske inte fungerar som det riktigt ska.

Radera / Delete
Låt oss säga du har laddat upp 10 sidor och några mappar med bilder, du har nu ändrat dina 10 sidor och du använder dig inte längre utav alla bilder och mappar. Oj då, den tar ju massor med plats och det känns onödigt. Givetvis vill man inte slösa på det utrymme man köpt och därför finns detta. Genom att kryss i rutan på högersida av mappen eller filen så kan du radera den genom att klicka på Delete i den översta raden, menyn.

Flytta / Move
En lite svårare funktion än dem andra, men det här skall inte vara några problem att lära sig. Det första steget fungerar precis som när du ska radera en fil och det betyder att du kryssar i rutan på högersida av mappen eller filen och klickar sedan på move i den översta raden, menyn. Du kommer nu att få fram en annan ruta på högersida och du skall nu klicka på ”Browse” för att välja mappen du vill flytta filen eller mappen till. När du hittat rätt mapp så kommer du se detta i textrutan precis bredvid ”browse”. Klicka nu på ”start” som är på högersidan av målet i textrutan. Du har nu förhoppningsvis flyttat ditt innehåll till ditt nya mål och det bör nu fungera att ladda filerna från den nya mappen.