Sökruta
Meny
Utrymme

Hur mycket utrymme behöver man egentligen? Vi börjar med att förklara lite kort och gott om vad utrymme är. Utrymmet på ett webbhotell fungerar precis som din hårddisk, men här får du kanske bara 50 megabyte istället för 50 gigabyte som på en vanlig hårddisk. Utrymmet är till för dina webbsidor du skapat för visning på nätet.

Hur mycket plats tar bilder och html filer?
Alla sidor kan ta olika plats beroende på hur mycket bilder, text och kanske till och med ljud, filmer. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket just din hemsida kommer att ta och vilket utrymmet på ditt webbhotell skulle passa. Jag skall så gott det går att förklara hur du enkelt kan räkna hur många bilder du kan ha på ditt galleri eller hur många hemsidor du totalt skulle kunna ha på ett utrymme som är 50mb.

Exempel: Bilder

Här har du en bild, låt oss säga att bilden tar 102 kilobytes
Om vi nu har ett galleri med 20 stycken bilder som nästan blir 2 megabyte (2048 kilobytes). Men under tiden växer ditt galleri, du skapar mappar från semestern. Helt plötsligt så har du hoppat ett jätte steg till 500 bilder. Oj, nu har du fyllt hela ditt galleri på hela 50 megabyte (51200 kilobytes). Du får alltså plats med hela 500 bilder på 102 kilobytes om ditt utrymme är 50 megabytes.

Exempel: Html filer

Här har vi till skillnad från bild en html fil och den tar 20 kilobytes.
Ja, det här är en ”färdig” fil som tar plats och man kan tycka den inte tog mycket plats alls om man jämför mot bilder. Det är helt rätt men vi måste även tänka på att ibland använder man sig utav båda delarna för att skapa en välutrustad sida. Men låt oss säga att i detta fall använder vi oss enbart utav texter och html kod, hur mycket får då plats?
Jo, säg att du har en hemsida med 10 undersidor totalt. Då tar alltså din hemsida 200 kilobytes. Det finns fortfarande massor utav utrymme och har under året arbetat med att skapa fler hemsidor du vill på webben. Om vi då ska leka med fantasin för att fylla dessa 50 megabytes så måste vi ha 250 hemsidor och totalt 2500 html filer.
Totalt blir det 2500 html filer på 20 kilobytes för att fylla ut dessa 50 megabytes.

Exempel: Bilder och html filer

Som i tidigare resultat så är det nästan omöjligt att skapa så många sidor, därför ska vi ett till exempel på en hemsida som även innehåller bilder. När man säger ”bilder på en hemsida” behöver det inte betyda att man kommer få se ett galleri eller dylikt. I mitt sammanhang menar jag design och det är utseendet på hemsidan. Du har säkert besökt hemsidor som ser riktigt snygga ut och du undrar hur fasiken dem gjorde det där i html/php/asp? Detta görs i bildprogram och läggs sedan upp i koden, det vill säga att man blandar både bild och kod.

Nu till sak, låt oss utgå ifrån att du har gjort en sida som har 20 uppdelade bilder på 200 kilobytes och 10 undersidor på 300 kilobytes. Det blir 500 kilobytes för en hemsida, då har vi genast hoppat en bra bit ifrån en hemsida utan bilder, kanske dubbelt. Detta som du kan se är fortfarande långt ifrån 50 megabytes och vi får alltså skapa totalt 100 sidor för att det skall bli fyllt. Totalt tog sidans exempel 0.5 megabytes.

Slutord
Nu när du gått igenom min förklaring på alla olika storlekar och antal för att fylla ett visst utrymme så kanske du tycker att 50 megabytes är alldeles för mycket eller kanske för lite?
Detta beror givetvis på att alla inte publicerar fotografier och då behövs det inte så mycket utrymme. Men skulle du fortfarande vara osäker på hur mycket du behöver så kan du alltid höra med webbhotellet om det finns möjlighet till att uppgradera sitt utrymme vid senare tillfälle. Detta tror jag inte bör vara något problem hos någon, men för att inte sätta dig i en jobbig sits så kan det vara smart att se efter i förhand!

Om du behöver veta hur stora just dina filer är kan du markera dessa filer eller enstaka filer och sedan högerklicka för att välja 'egenskaper' som sedan visar tydligt hur mycket utrymme det tar.